Skip to main content

Πρόλογικό σημείωμα

Το μικρό αυτό ηλεκτρονικό βιβλίο περιέχει Χ ιστορίες γραμμένες από φοιτητές/ριες του Πανεπιστημίου Πατρών που συμμετείχαν στη δράση «Η Δύναμη των Λέξεων». Η δράση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου 2023 από τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, σε συνεργασία με την Κοινωνική Μέριμνα Φοιτητών, και σκοπός της ήταν να βοηθήσει τους φοιτητές/ριες μέσα από τεχνικές δημιουργικής γραφής να σταθούν απέναντι σε ήπια ψυχικά άλγη και ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται. Δευτερεύοντες στόχοι της δράσης ήταν η από κοινού ανακούφιση από τα όποια ψυχολογικά τους ζητήματα, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και η απόκτηση περισσότερης αυτοπεποίθησης, σιγουριάς και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Εντάχθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Συνταγογράφηση Βιβλιοθηκών», που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Athens Comics Library, σε συνεργασία με το Refugee Week Greece, και το οποίο είναι ενταγμένο στο Europe Challenge 2022 του European Cultural Foundation. Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τη θεραπευτική δύναμη των ιστοριών και τις βιβλιοθήκες ως ασφαλείς χώρους ίασης. Η Βιβλιοθήκη μας επιλέχθηκε στι συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού, τη Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης και τη Βιβλιοθήκη Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς.

Η δράση είχε συνολική διάρκεια έξι εβδομάδων, με δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, και πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 2 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2023, δια ζώσης, στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης στην Πανεπιστημιούπολη Ρίου. Η συμμετοχή ήταν δωρεάν και συμμετείχαν συνολικά 11 προπτυχιακοί φοιτητές/ριες του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά το πέρας της κύριας φάσης ακολούθησε μια δευτέρη σύντομη φάση δύο συνεδριών, ώστε οι φοιτητές/ριες να γνωρίσουν καλύτερα τεχνικές δημιουργικής γραφής.

Τη δράση ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι βιβλιοθηκονόμοι Αγγελική Γιαννοπούλου , Ευγενία Ορφανού και Αθανασία Σαλαμούρα, και η Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής Χρυσάνθη Μηλιτσοπούλου. Την εποπτεία για τα θέματα ψυχικής υγείας ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, Ψυχολόγος της Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη δράση συμμετείχαν η Δρ. Μαρία (Μάρω) Γαλάνη, ΕΕΠ του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνική Εργασίας, που συνέβαλε καθοριστικά στην συνολική εκπόνηση της δράσης, καθώς επίσης διεξήγαγε μία από τις συναντήσεις της, που είχε έμφαση στην παραστατική γραφή, τον Πατρινό λογοτέχνη Κώστα Λογαρά που παρευρέθηκε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δύο συναντήσεις για θέματα συγγραφής, και τον Γιάννη Φαρσάρη που διοργάνωσε ένα εργαστήριο μικρομυθοπλασίας. Ευχαριστούμε θερμά και τους τρεις για τη γενναιόδορη συμμετοχή τους. 

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τις ιστορίες είναι των Ameya Sawant, Adrien Converse, Flavio Amiel και Joel & Jasmin Førestbird από το Unsplash.